ERLUND-TALO -ESITTELY

AITO HIRSITALO

Hirsirakentamisella on pitkät perinteet Suomessa. Monelle meistä hirsitalo on käsite - talo, joka antaa kodikkaat puitteet terveelliselle asumiselle. Mutta tiesitkö, että markkinoilla tarjotaan hirsitalon nimellä myös tuotteita, joilla on vain hirsitalon ulkonäkö? Siksi hirsitalorakentamista suunnittelevan on syytä tutustua huolella aidon hirsitalon ominaisuuksiin. Aidossa hirsitalossa kantavana rakenteena ovat vaakasuuntaiset hirret. Katon painon alla nämä tiivistyvät muodostaen hyvin lämpöä ja kosteutta eristävän kokonaisuuden. Jos seinässä on pystyrunko, kyseessä ei enää ole hirsitalo ja seinärakenteessa käytetään rakennuspaperia höyrysulkuna. Rakennuspaperit sekä lamellihirren liimasauma huonontavat hirsiseinän parasta ominaisuutta - hengittävyyttä. Massiivihirsitalossa puolestaan ulkoseinät ovat alttiina sään vaihteluille ja kastuvat, kun taas sisäseinät pysyvät kuivina. Talo painuu epätasaisesti eikä rakenteesta tule tiivistä. Nämä seikat, kuten myös uudet tiukentuneet lämmöneristysnormit päämarkkina-alueellamme Saksassa antoivat sysäyksen uuden ulkoseinärakenteemme kehittelyyn. Syntyi ERLUND-seinärakenne, jossa vanha perinteinen suomalainen rakennustapa on uudessa muodossa nykytekniikan avulla toteutettuna.

PATENTOITU ERLUND-SEINÄRAKENNE

ERLUND-ulkoseinärakenteessa höylähirsirunko eristetään ulkoapäin. Erlund-seinärakenne koostuu 92 mm (4" x 7") tiivisponttisesta höylähirsikehikosta ja 28 mm vaakasuuntaisesta hirsiprofiilipaneelista. Näiden väliin puhalletaan 140 mm selluvillaeriste, joka takaa erinomaisen lämmöneristyksen. Hirsiseinä toimii kantavana rakenteena ja hirsiprofiilipaneeli suojaa hirttä mm. erilaisilta sään vaikutuksilta, joten kantava runko ei koskaan kastu. Hirret ovat sydänhalkaistua mäntyä, joka ei vääntyile ja halkeile niin paljon kuin sydän keskellä oleva puu. Ulkovuorauksen hirsipaneelit ovat kuusipuuta, koska kuusi kestää sään vaihteluita paremmin kuin mänty. Sanomalehtipaperista valmistetulla selluvillaeristeellä (Ekovilla) on samat rakennusbiologiset ominaisuudet kuin puulla. Rakenne on yhtä puuta, sillä katon painon alla hirsirunko ja hirsiprofiilipaneeli painuvat yhtä aikaa.

Teemme myös matalaenergiataloja 204mm eristeellä ja "citynurkalla" kohteisiin, joissa taajama-asemakaava ei salli perinteistä hirsitalojulkisivua.


Olemme valmistaneet taloja ERLUND-seinärakenteella vuodesta 1993 sekä kotimaahan että Keski-Euroopan vaativille markkinoille.
ERLUND-SEINÄRAKENTEEN ETUJAERLUND-seinärakenne on suojattu kansainvälisellä patentilla nr. EP 0714467.

ETUSIVULLE